ANNONS

Bonito äger!

ANNONS

De senaste månaderna har det kommit täta rapporter om att det funnits atlantisk bonito i våra vatten. För bara några dagar sedan kunde vi visa bild på en sportfiskefångad hallandsbonito. Så vi kopplade på trailerbåten och drog till Halland för att undersöka saken närmare.
Till vår stora förvåning såg vi jagande bonito nästan direkt vi kom ut. Stora rovfiskstim jagade sill men en intensitet vi sällan skådat här i norr. Vattnet formligen exploderade när hundratals bonito sprängde genom sillstimmen. Dagens första fiskkontakt resulterade i chock. När jag själv drillade mitt livs första bonito tänkte jag att att ingen fisk jag drillat i skandinaviska vatten kan mäta sig med boniton i styrka och uthållighet.
Vi fiskade med vobbler och klassiska skeddrag som vi både kastade och trollade i högt tempo. Säkert går det att utveckla teknikerna och vi diskuterade både popper och flugfiske som tänkbara metoder när man fiskar på fisk man ser. Viktigast är nog att man fiskar med beten som imiterar en sill eller tobis och att man fiskar FORT. Den atlantiska boniton, eller ryggstrimmig pelamid som den också kallas, är en drömfisk. Skulle den välja att bli bofast skulle den berika vår havsfiskekultur enormt. För en sak kan man konstatera efter att ha känt hugg och rusningar från en bonito – den här fisken äger.

Finfrämmande - atlantisk bonito sportfiskad i svenska vatten. (Foto: Anders Nicander)

Finfrämmande - atlantisk bonito sportfiskad i svenska vatten. (Foto: Anders Nicander)

Anders Nicander

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 30 September 2010
Av: nicander
ANNONS