ANNONS

Bonito i Kattegatt

ANNONS

Ryktena har surrat i flera veckor – och här är bildbeviset. Just nu är det möjligt för svenska sportfiskare att fånga bonito ända inne i Kattegatt!
De senaste veckorna har det rapporterats fångster av atlantisk bonito i Skagerrak. Fiskarna har fastnat i garn utanför Skagen och spöfångats utanför södra Norge.
Bekräftelsen på att den finns ända ner i Kattegatt kommer från Simon Hermansson i Bua. I fredags var han ute och trollade efter havsöring, vid Grytan utanför Båtfjorden.
– Ett krutpaket tog mitt drag, men jag märkte dessvärre att havsöringsutrustningen var alltför klen. Det resulterade i fyra tappade bonito, på grund av linbrott och tömd spole.
Så Simon åkte hem, hämtade sitt Ron Thompson jerkspö med Ambassadeur Revo-rulle. Det var lite rejälare don och på ett Viking Herring-drag lyckades Simon kroka och landa tre bonito. Den största av dem, på 1,8 kilo och 54 centimeter anmälde han till Recordfisken.
Fisken, som på svenska brukar kallas ryggstrimmig pelamid (Sarda sarda), är en ganska sällsynt höstgäst i våra vatten. FJ-veteranen Jan Olsson, med decenniers erfarenhet av salt västkustfiske, kan berätta att den dyker upp då och då.
– Troligen har det svept in salta, atlantiska djupvattenströmmar mot hela svenska västkusten. Den stora mängden bläckfisk tyder också på detta, säger Jan.
Svenne Andersson

Här är bildbeviset: en atlantisk bonito, fångad vid Grytan utanför Bua i Halland.
Här är bildbeviset: en atlantisk bonito, fångad vid Grytan utanför Bua i Halland.

Publicerad: 27 September 2010
Av: Fiskejournalen
ANNONS