Bornholmstören fångad igen – har vuxit ordentligt

Stören på Bornholm väger nu 25 kilo. Här med fångstmannen Bjarke Jørgensen. Foto: Privat

Du behöver inte åka till Ryssland eller Kanada för att ha chansen att fånga belugastör. Det kan räcka med en tripp till Bornholm. Däremot kommer du inte vara ensam om att ha fångat just denna speciella stör.

Stören på bilden tillhör faktiskt Bornholms bofasta invånare sedan 7 år tillbaka, där den släpptes ut i öringsjön Vellensbyvejen, som är ett uppskattat put-and-takevatten.

Sedan 2013 har den blivit 15 kilo tyngre, och när lokale fiskaren Bjarke Jørgensen från Rønne fångade den nyligen så vägde den 25 kilo och var 182 centimeter lång. Den aktuella stören har fångats vid ett flertal tillfällen, och senast var 2017. Enligt uppgifter till tv2bornholm.dk så bjöd fisken på en fantastisk kamp innan den släpptes tillbaka.

Det har faktiskt fångats stör i Östersjön utanför Bornholm också, och då rörde det sig om kanadensiska störar som sattes ut av tyska fiskebiologer mellan åren 2006–2008. Det bör tilläggas att arten är fredad i Östersjön. I Danmark finns det flera konstgjorda vatten där stör planterats ut, och Fiskejournalen har tidigare varit där på besök. Läs om det nedan!

Drömfiske på störig agntjuv