Brutal gädda från Bulgarien – kan den utmana rekordet?

Petar Filipov med gäddan som han uppger vägde 25.3 kilo. Foto: Privat

Det gällande All-Tacklerekordet för gädda ligger på 25 kilo prick. Den fångades 1986 i tyska sjön Grefeern av Lothar Louis. Frågan är om rekordet kan utmanas nu? Bulgaren Petar Filipov hävdar att han fångat en gädda på 25.3 kilo.

Kampen pågick bara i 10 minuter. Foto: Privat

Det är fiskebloggen Hlehle Blog som uppmärksammar Peter Filipovs jättefisk, som enligt honom själv vägde 25.3 kilo och var 140 centimeter lång. Fisken har inte registrerats hos IGFA (The international Game Fish Association), och därför är det högst oklart om det kommer att gälla som nytt rekord eller ej. Det framgår heller inte av intervjun vilket datum som fisken fångades, eller om det fanns några vittnen som kunde bekräfta måtten.

Men ändå. Nog verkar det vara en häpnadsväckande stor gädda som visas upp på bilderna. Petar Filipov uppger att han fångade den i en liten bulgarisk sjö, och att själva kampen var ganska kortvarig för att vara en så stor fisk.

– Början av fajten var brutal och galen, men den pågick inte särskilt länge. Hon gjorde tre 10-metersrusningar, och det var allt. Efter ungefär tio minuter var hon min, berättar Petar som släppte tillbaka gäddan efter vägning och fotografering.

Nu återstår det att se om fångsten registreras och om måtten godkänns. Fiskejournalen återkommer i så fall med den officiella versionen.

Läs om stora gäddor genom historien:

Världens största gäddor?