Chans att fråga forskare: Vad är det för fel i Östersjön?

Häng med på temadagar på Baltic Sea Science Center. Foto: Dan Lepp

Över 300 000 människor har redan besökt Baltic Sea Science Center på Skansen sedan april. Nu välkomnas ännu fler dit – och dessutom finns chansen att fråga forskare och andra experter om fisk och vattenliv.

Fiskejournalen har skrivit mängder av artiklar kring Östersjöns tillstånd, och det är onekligen en fråga som berör väldigt många människor. Mest aktuellt just nu är det avslöjade fiskfusket inom den svenska trålbranschen, som du kan läsa om här.

Men hur vet egentligen forskarna hur Östersjön mår och varför?

Just det är frågor som du kan få svar på under 26–29 september, då allmänheten bjuds in till Baltic Sea Science Center för att träffa experter och forskare från Sveriges lantbruksuniversitet och Stockholms universitet. Under temadagarna kommer de bland annat berätta om:

Hur gammal är en fisk och varför en fisk ser ut som den gör? Hur kan vi få reda på mer om livet nere på botten? Vad finns i en vattendroppe? Vad växer under ytan?

–  Vi erbjuder ett smörgåsbord av olika aktiviteter, berättar Jens Olsson, forskare vid SLU och koordinator för universitetets medverkan i Baltic Sea Science Center.

Besökarna erbjuds att titta närmare på fisk, bottendjur och plankton, och dessutom blir det filmvisning och föreläsningar.

– Vår förhoppning är vi kan bidra till en ökad förståelse hos besökarna för hur vi tar fram kunskap för att kunna förbättra Östersjöns miljö, säger Anna Björn som är enhetschef på Baltic Sea Science Center, i ett pressmeddelande.

Du har väl inte missat denna film?

Qwiberg skakar om med färsk dokumentär: Efter floden