ANNONS

Cykelturen gav jättelax

Cykelturen med sonen resulterade i drömlax för Jesper. Foto: Privat
ANNONS

Jesper Burman från Älvkarleby skulle bara ta en cykeltur ner till älven tillsammans med sonen för att hälsa på farfar. När han gjorde ett kast med farfars utrustning drog han på drömlaxen.

.Tur och slump är två avgörande faktorer i fiskarlivet. Sen kan det ju ofta tyckas som om en del har lite mer tur än andra. Så här berättar Jesper.

– Jag och grabben, Benjamin 3 år, cyklade ner till älven för att kolla på farfar Göran när han fiskade. Farfar frågar då om jag ville göra några kast, så jag lånar hans spö och kastar ut.  Det hugger nästan på en gång. Jag och farfar tittade först på varandra och utan att säga något men så frågade vi varandra, hur gör vi nu? Farfar hämtade håven samtidigt som vi flyttade grabben till en sten bredvid mig. Jag kände att fisken var stor men kunde samtidigt bara stå stadigt där jag stod och med ett och ett halvt öga på grabben som tur var underhöll sig med att kasta småsten i vattnet. Efter tjugo minuters fajt med många vilda rusningar, med en nervös farfar bredvid, och med bromsen nästan dragen i botten kunde jag äntligen styra in besten i håven och ett nytt pb var ett faktum.
Jespers lax vägde 22.3 kilo och var 122 centimeter lång.

Dalälven vid Älvkarleby är ett vatten som håller riktigt stora laxar men som också gjort sig känt för sitt fina havsöringfiske. Största laxen som fångats på spöfiske i älven vägde 27.97 kilo. Den fisken togs 1996.

Anders Nicander

 

Publicerad: 23 maj 2022
Av: Anders Nicander
ANNONS