Dags för Pater Noster Cup

Två tredjedelar av 2012 års vinnare, Team Garmin Omega, Nicklas Kolbeck och Christian Bergqvist under de sista skälvande minuterarna av tävlingen. (foto: Anders Nicander)

Skandinaviens mest legendariska havsfisketävling, Pater Noster Cup, äger i år rum helgen 1-2 juni med utgångshamn i sköna Mollösund på västra Orust. Med tanke på, bland annat, det fantastiska fisket på insidan av Orust den senaste tiden kan det bli en mycket spännande tillställning.
Pater Noster Cup, PNC, är en mycket anrik tillställning och ett viktigt dokument över hur fisket förändrats i Västerhavet. Tävlingen är en arttävling där ett sinnrikt poängsystem gör att liten – men för arten
stor – fisk kan ge lika mycket, eller mer poäng, än en stor fisk.
För att bredda tävlingen där landets skickligaste havssportfiskare möts i båtteam, finns två ”tävlingar i tävlingen” där största makrill respektive havsöring belönas med en ordentlig prissumma. Målet med dessa deltävlingar är att nå ut till en fiskeintresserad allmänhet.
Vattnen kring Orust bjuder både på fint utomskärsfiske med rimliga avstånd till vrak och med de artrika vattnen vid Måseskär i närområdet.
Vattnen innanför Orust är ju numera känt för sitt fantastiska fiske efter piggvar. Dessa, från både vind och storskaligt fiske, skyddade fjordar ruvar även på många andra spännande arter.
För att läsa mer och klicka här.
Anders Nicander