ANNONS

Damm töms för att utrota solabborrar

Oönskad gäst. Solabborren kan bli 40 centimeter lång och härstammar från Nordamerika. Tydligen trivs den även i Sverige. Foto: Anders Henriksson
ANNONS

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Bergadammen har tydligen varit en gynnsam miljö för den nordamerikanska arten solabborre. Tusentals små fiskar har upptäckts efter att nio pumpar nu torrlägger dammen. Den kraftfulla åtgärden beror på att Länsstyrelsen vill undvika att solabborrarna sprids till andra av länets vatten, exempelvis Vättern.
Arten har ställt till med ekologiska problem i flera europeiska länder och förslag finns på att den ska klassas som ett invasivt skadedjur inom hela EU.
– Den påverkar genom predation på rom och yngel. Sen konkurrerar den med andra fiskarter om livsutrymmet och kan på så vis tränga undan andra arter, säger Karl-Magnus Johansson, fiskerikonsulent på länsstyrelsen i Jönköpings län, till P4 Jönköping.

Hur länge solabborrarna har levt i Bergadammen är det ingen som vet. Länsstyrelsen kommer att polisanmäla händelsen eftersom det är olagligt att sätta ut fisk i vattendrag utan tillstånd.

Läs mer och lyssna på inslaget här.

Hans Hällman

Publicerad: 15 July 2018
Av: Hans Hällman
ANNONS