ANNONS

Därför ”kan” gränsvärdena för fisk inte sänkas tillräckligt

Strömmingen hinner inte längre växa sig stor i Bottenhavet, enligt länsstyrelsen. Foto: Stuart Webster
ANNONS

Vissa svenska fiskar är giftigare än man tidigare trott, och gränsvärdena för exempelvis Östersjölax och strömming skulle behöva sänkas kraftigt. Men det anses inte vara möjligt.

Att fiskar i vissa svenska vatten innehåller höga halter av Dioxin och PCB är ingen nyhet, och Livsmedelsverket rekommenderar exempelvis att Östersjölax inte ska ätas oftare än två–tre gånger per år.

Nyligen har dock Europeiska Livsmedelsverket upptäckt att Dioxin och PCB är betydligt farligare än vad man tidigare ansett. Faktum är att gränsvärdena för fet Östersjöfisk som lax och strömming behöver sänkas med över 80 procent, enligt slutsatserna av deras studie.

Så varför görs då inte detta?

Svaret är att det inte anses möjligt, på grund av marknaden.

–  Det hälsobaserade gränsvärdet om hur mycket man kan få i sig – det är kraftigt sänkt med sju gånger. Men att sänka gränsvärdet för den fisk som säljs sju gånger är inte möjligt för då kommer det knappt bli någon fisk kvar på marknaden. Däremot kommer man försöka sänka den så mycket som möjligt utan att slå ut marknaden, säger Emma Halldin Ankarberg, på Livsmedelsverket, i en intervju med P4 Norrbotten.

Förtydligas bör att det inte är Livsmedelsverket som sätter gränsvärden för dioxin och PCB i fisk, utan gränsvärdena för försäljning av fisk sätts av EU-kommissionen. Det ska också poängteras att Sverige har ett undantag från gränsvärdena för fet fisk från Östersjön sedan flera år. Detta undantag ansökte Sveriges regering om för cirka 8 år sedan.

Här kan du höra intervjun med Emma Halldin .

Läs mer om matfisk här:

Lax på land för miljarder i Sotenäs kommun

Publicerad: 25 March 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS