De kräver att hajfenssoppa förbjuds i Sverige

I Sverige är det fortfarande tillåtet att servera hajfenssoppa.

Sverige bidrar till massutrotning av hajar – och nu måste det få ett slut. Tre debattörer med en marinbiolog och hajforskare i spetsen ställer nu kravet att Sverige ska förbjuda hajfenssoppa inom rikets gränser.

Fiskejournalen har skrivit många artiklar kring det omfattade fisket efter hajar, och att syftet främst är att kunna erbjuda hajfenssoppa. Faktum är att det dödas över 100 miljoner hajar årligen för ändamålet.

Så länge det är lagligt att sälja och servera hajfenssoppa i Sverige bidrar vi till massutrotning av hajar och till att gynna organiserad kriminalitet. Det skriver David C. Bernvi, Doreen Månsson och Henrik Hallgren i en debattartikel på Aftonbladet.
”Hajfensfiske är ett barbariskt djurplågeri. Medan hajar fortfarande lever skärs fenorna av djuret, ombord på fiskebåten, för att sedan slängas tillbaka i havet – levande. Den stympade hajen sjunker långsamt ned till botten och blir liggande där tills den så småningom kvävs, svälter eller långsamt äts upp av mindre djur”, skriver debattörerna.

De konstaterar även att Kanada och i många amerikanska delstater har förbjudit hajfenssoppa, men att Sverige ligger efter.
”Här är det fortfarande tillåtet med hajfenssoppa och handel med hajfenor. Problemet är inte de fåtal portioner hajfenssoppa som äts i Sverige per år, men genom att förbjuda hajfenssoppa och handel med hajfenor kan vi signalera att vi tycker att hajfenssoppa och hajfensfiske är oacceptabelt”, skriver de i debatten som du kan läsa i sin helhet här.