Delikat dalagädda: ”Lika grov över ryggen som en hund”

Finn Mattias Eriksson med en riktigt grov dalagädda. Foto: Privat

Finn Mattias Eriksson från Orsa har haft två fiskepass utöver det vanliga. Tre gäddor kring 10 kilo – med en toppfisk på hela 13 220 gram. En höst i starka färger, minst sagt.

– Som jag har sagt till mina vänner, den var lika grov över ryggen som en hund!
Så beskriver Finn Mattias Eriksson själv den delikata dalagäddan som han fångade under måndagen.
Redan passet innan hade han och en kamrat haft rena drömfisket, med bland annat två gäddor på 9 600 gram och 10 430 gram. Med andra ord så fanns det inga höga förväntningar om att detta fiskafänge skulle kunna toppas – men ödet ville annorlunda.

Finn Mattias Eriksson berättar själv om ögonblicket:
– Tjejen och sonen var upp till Älvdalen på babysim, och dottern var i skolan. Då passade jag på att ta en tur med båten ute på sjön. Fylld av självförtroende och förväntan efter senaste passet så började jag fiska av djupkanter där jag vet att det går stor fisk. Hittar en fin djupkant med grymt mycket betesfisk och det tar bara sekunder innan det säger smack.
Slirspärren började rusa, pulsen gick upp och han började bli svettig i den kyliga luften. Det här är stor fisk, tänkte Finn Mattias.
– Det tog cirka 10–15 minuter innan jag landade denna fina madam. Efter en snabb mätning och vägning fick hon simma tillbaka i det 10-gradiga vattnet igen. Det som gjorde denna gädda speciell var så klart längd och vikt, 126 centimeter och 13 220 gram, men också att gäddan var så sjukt grov över ryggen!

De två första gäddorna fångades med Monster teez och den sista gäddan med en gul ål, cirka 40 centimeter, hälsar en lycklig fångstman.