Vackra hugg på Vänern – så fångar ni också ett fyrtal!

Laxfisket har varit hett på Vänern i år, men det hugger även andra arter. Här Hasse Dilén med en vacker öring. Foto: Privat

Vänern är en fantastisk sjö under sommaren och kan erbjuda ett artfiske av tungt format. Andreas och Hasse Dilén i Team Hurricane Trolling rapporterar om ett framgångsrikt fiske under cupen Vänern Big Three.

Fina gösar gömmer sig under ytan.

Duon har på kort tid lyckats fånga stora individer av både lax, öring, gös och asp, och de uppmuntrar fler att ge sig ut på sjön och försöka fånga ett fyrtal i ess.
– I söndags hade vi ett rallyfiske då vi satsade på Vänerns blanka valörer ute vid Värmlandsnäs. Det blev fyra öringar och tre laxar, samt två bonusgösar! Aspen blev en vacker bonus under ett gösförsök, säger Andreas Dilén till Fiskejournalen.

Vi ber honom förstås att ge sina bästa tips för sommarfiske på Vänern.
– Under sommarperioderna så söker vi laxen och öringen på Vänerns djupare delar. Några favoritplatser sommartid är Lurö skärgård, Djurö samt de djupare delarna i Dalbosjön utanför Ekenäs/Millesviks skärgård.

Andreas Dilén med förra årets största öring från Vänern, på 10,35 kilo.

1) Gärna 40–70 meter vatten under båten. Fina branter och djupkanter är platser som oftast håller både betesfisk samt lax/öring.
2) Leta strömstråk. Ett strömstråk kännetecknas oftast av ett lugnstråk med vatten som sträcker sig ut i sjön. Här möter det varma ytvattnet kallare vatten som strömmar underifrån. Här samlas det oftast pollen och skräp. Ett bra ställe att leta fisk på.
3) Leta språngskikt på djupet. Ett språngskikt syns oftast som ett brusande sträck på ekolodet. Här möter också det varma ytvattnet det kallare vattnet på djupet.

4) Betesval: Vobblers, trollingskedar men även tacklade betesfiskar. Variera djupen med hjälp utav päronblyn 20–100 gram till ytfisket.
5) På djupriggarna fiskar vi gärna ner till 12–20 meter sommartid beroende på vattentemperatur. Gärna med ett lockblänke som flasher eller dodger framför betet.

Asp är en häftig bonusfisk på Vänern.

– Vänern är fantastisk. Bonusfiskar under laxtrollingen är oftast fina gäddor, gösar och alltså även den häftiga aspen, hälsar Andreas.
Tack för tipsen och inspirationen, säger vi på redaktionen!

Publicerad: 12 June 2021
Av: Anders Lundin

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Hurricane Spöhållare svart/silver
Rek. 449 kr 399 kr
Wiggler rostfri rök med 2 brännare
Rek. 879 kr 540 kr
Ron Thompson Razor XP frambromsad haspelrulle
Rek. 579 kr Fr. 139 kr Du sparar:
Wiggler Vicke Original Slim 18 g 1-pack
Rek. 89 kr Ordinarie pris 60 kr Fr. 48 kr Du sparar: 20 kr