Dubbla PB:n under ett och samma fiskepass

Alexander med sitt rådande personbästa. En vacker gös på 11260 gram. Läs om hur han slog sitt personbästa två gånger under en och samma dag.

Alexander Johansson från Forserum lyckades bräcka sitt personbästa två gånger inom loppet av några timmar. Läs Alexanders fångstberättelse och titta på den sköna återutsättningen av 11-kilosgösen.

För Alexander så är gösen den viktigaste sportfisken. Och får han välja så tar han dem gärna på vertikalspöet. Stora sådana. Om vi backar bandet till mitten av varma juli så kommer vi till en av Alexanders mest minnesvärda fiskedagar. Dagen då han slog sitt personbästa, inte bara en gång utan två gånger. Alexander berättar:

Alexander Johansson med dagens första personbästa – en gös över 8 kilo.

– Jag och kompisen bestämde oss för att anordna en inofficiell fisketävling efter gös. Sagt och gjort, en chat skapades i gruppen Svenska gösfiskare på ”Fejjan” och en tävling i gösfiske planerades in, lördagen den 15 juni. Alla metoder tillåtna. Gösen, som var mycket rörlig under förmiddagen gäckade oss men trots det kom flera godkända gösar upp. Strax innan klockan elva klev mitt första personbästa på – en bastant fisk på 87 centimeter och 8370 gram. Dagen var redan lyckad och med tre godkända fiskar visste jag med mig att jag troligtvis låg bra till i tävlingen.

…efter ytterligare någon rusning kunde jag slutligen håva en fet gös på 94 centimeter och 11260 gram.

En timme senare, strax efter lunch får jag syn på ytterligare en fisk som jag inte bedömde som nämnvärt stor, där den stod och gömde sig i språngskiktet. Jag sänkte ner jiggen som jag apterat med en tyngre skalle på 50 gram. Fisken simmar och du som provat på vertikalfiske vet hur svårt det är att följa fisken, även med en tyngre skalle. Flera släpp senare kommer hugget. Jag känner direkt  att det är en ännu bättre fisk än den jag tog tidigare. Jag ropar på en av mina medtävlande som snabbt kommer och lägger sig vid min sida. Efter en svettig fajt fick jag för första gången se fisken. Efter ytterligare någon rusning kunde jag slutligen håva en fet gös på 94 centimeter och 11260 gram. En drömfisk för gemene gösfiskare. Därtill mitt nya personbästa. Det andra för dagen. Efter en snabb dokumentation av fisken så fick hon simma tillbaka, berättar Alexander som månader efter händelsen fortfarande svävar på moln.

Återutsättningen av 11-kilosgösen. Fisken är årets hittills största storfiskregistrerade gös.

Återutsättningen av 8-kilosgösen

Vi på Fiskejournalen gratulerar Alexander till den häftiga upplevelsen och det grymma PB:t.

Är du sugen på att kika in i Alexanders värld? – följ honom på Instagram: @gos_generalen