Efter flera års kamp – nu får skarven skjutas av

Skarvens avföring är starkt frätande och luktar mycket illa. Foto: Gettyimages

Skarven orsakar motsättningar längs svenska ostkusten, och ett av de områden där konflikten varit som störst är Trosa kommun. Nyligen kom dock beskedet att det trots allt får skjutas 200 skarvar.

Skarvfrågan i Trosa har varit en följetong med många olika turer, och sportfiskare och andra boende som velat skjuta bort skarven har haft kommunen på sin sida. 2018 fick exempelvis kommunen nej på sin begäran om skyddsjakt, efter att ornitologer lämnat in ett överklagande till kammarrätten.

Skarvarna har under flera år setts som en sanitär olägenhet som förpestar tillvaron i Trosa hamn, förutom att det påverkar fisket negativt. Nu bedömer även Länsstyrelsen att det inte finns någon annan lösning på problemet än att tillåta skyddsjakt på skarven. 
De tillåter därför skyddsjakt på 200 skarvar på två fastigheter inom kommunen, och jakten får bedrivas mellan 1 augusti och 31 mars årligen fram till 2022.

Även i Älvkarleby har Länsstyrelsen i Uppsala län beslutat att 50 skarvar får skjutas genom skyddsjakt, eftersom den anses göra skada på fiskenäringen.

Publicerad: 24 September 2020
Av: Anders Lundin