ANNONS

Efterlängtad riktlinje antagen av S: ”Angeläget flytta ut trålgränsen”

Regeringen får kritik för att inte trålgränsen flyttas ut redan nu.
ANNONS

Många sportfiskare, fiskvänner och yrkesfiskare har spänt följt Socialdemokraternas kongress i Göteborg, och deras eventuella syn på utflyttning av trålgränsen. Och jodå – en sådan inriktning har nu antagits.

Den formulering som under helgen antogs är följande:
”Det behövs en ekosystembaserad förvaltning av våra hav. Vi socialdemokrater värnar det småskaliga kustnära fisket. Det är angeläget att, med grund i vetenskapen och i samarbete med berörda länder, flytta ut trålgränsen”.

Exakt vad riktlinjen innebär för det framtida yrkesfisket i Östersjön återstår att de, eftersom det hela måste omvaldas till ett skarpt beslut. Förslaget som gällt hittills är att flytta ut trålgränsen från dagens 4 sjömil till 12 sjömil.

Det gick hur som helst att utläsa av handlingarna inför kongressen att krafter inom partiet vill värna det småskaliga fisket.
”Socialdemokraterna värnar det småskaliga kustnära fisket. Frågan om trålgränsen är viktig, inte minst i ambitionen att värna en hållbar fiskeförvaltning. Vi socialdemokrater ser det som mycket angeläget att trålgränsen flyttas ut för industriellt fiske, men att det också är viktigt att förändringar sker med stöd i vetenskapliga underlag och i samverkan med berörda länder”.

Fiskejournalen återkommer i ärendet när nästa steg i processen kring trålgränsen tas.

Publicerad: 7 november 2021
Av: Anders Lundin
ANNONS