Enorm framgång för ålgräset

På ett år ökande ålgräsplantorna från 80 000 till 860 000. Fotograf: Louise Eriander

Ålgräset är en mycket viktigt för livet i Västkustens fjordar. Det binder sediment och det är barnkammare för fisk och kräftdjur. Under de senaste årtiondena har ålgräsängarna i det närmaste försvunnit med grumligt vatten och mindre fisk som följd.

Under förra året arbetade Länsstyrelsen i Västra Götaland med att återintroducera ålgräset i en vik i Askeröfjorden mellan Tjörn och Orust. På en 10 000 kvadratmeter stor yta placerades 1800 ton grovkornig sand. I sanden planterades sedan 80 000 ålgräsplantor för hand. Vid en inventering i sommar visade det sig att att antalet ålgräsplantor i viken tiodubblats.

– Genom att först lägga ut sand har vi skapat nya förutsättningar i en vik där det varit för grumligt för ålgräset att överleva. Det här är en ny metod i Sverige och därför är det extra roligt att ålgräset tagit sig så bra efter planteringen, säger Beatrice Alenius, marinbiolog och projektledare vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Forskarna tror att ålgräset är tätt förknippat med bland annat fjordtorskens livscykel. Förr känade ålgräsängarna som lekplatser och uppväxtområde för torsken. När torsken försvunnit tycks det som detta i sin tur påverkar ålgräsängarna. Torsken, som tidigare var toppredator, upprätthöll balansen i ekokedjan och vattnet var tillräckligt klart för att ålgräset skulle trivas. En trasig ekokedja gör vattnet grumligt vilket i sin tur får ålgräset att försvinna.

Niclas Åberg är projektledare för 8-fjordar. Ett riksbekant projekt som arbetat i ett decennium för att, bland annat, återskapa den fantastiska vattenmiljö som en gång fanns i fjordarna. Vi frågade Niclas vad det framgångsrika ålgräsprojektet betyder för 8-fjordar.

— Vi ser det som en viktig pusselbit i arbetet med att förbättra miljön i fjordarna, svarar Niclas.

Anders Nicander

Publicerad: 02 October 2022
Av: Anders Nicander