EU-förslag kan bli dråpslag för svenska fritidsfiskare

Nu går det att anmäla sig till gäddtävlingen Motor Marin Pike Open. Foto: Motor Marin
ANNONS

EU-ländernas förhandlingar kring fiskekontroller kan mynna ut i ett dråpslag för många sportfiskare. Förslaget är nämligen obligatorisk registrering av alla fiskare och båtar längs kusterna.

Just nu förhandlar EU-länderna om nya regler för att hålla koll på fisket, och denna gång omfattas även fritidsfisket i hav och längs kuster. Redan 2018 lades det fram ett förslag i EU-kommissionen att medlemsstaterna skulle bli skyldiga att ha ”ett system för kontroll av deltagare i fritidsfiske”, och att samla in information om fångsterna. Detta kan nu bli verklighet, och således omfatta alla sportfiskare som använder båt längs svenska kusten.

Även registrering av fartyg som används för fiske av arter som EU aktivt försöka rädda med bevarandeåtgärder föreslås. Dit hör bland annat torsk i Östersjön, enligt uppgifter till SVT.

Förslaget möttes genast av kritik från sportfiskare, som tror att förslaget blir omöjligt att genomföra praktiskt.

– De förstår inte hur många i Sverige som äger en liten båt och går ut och fiskar. Som lagförslaget är skrivet just nu skulle det innebära att om jag paddlar ut i kajak och fångar en torsk, så skulle jag behöva registrera min kajak, säger Glenn Douglas Sportfiskarna till SVT.

Det bör dock noteras att Sveriges ståndpunkt i de pågående förhandlingarna är att EU bara ska reglera fritidsfiske i undantagsfall.

”När det gäller förslag om fritidsfisket motsätter sig regeringen generella bestämmelser för fritidsfisket på EU-nivå, eftersom förvaltning av fritidsfisket i första hand är varje medlemsstats ansvar”, skriver Simon Andersson, pressekreterare hos landsbygdsminister Jennie Nilsson, i ett mejl till TT.

Läs även denna nyhet:

Farhåga: Färre stora svenska fiskar i framtiden?

Publicerad: 30 March 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS