ANNONS

Export av dioxinlax kan ge miljonböter

ANNONS

Karlskrona kommun slog till mot föreningen efter ett anonymt tips som skickades vidare från Livsmedelsverket. (Foto: Svt Play)
Karlskrona kommun slog till mot föreningen efter ett anonymt tips som skickades vidare från Livsmedelsverket. (Foto: Svt Play)

Blekingefiskarnas centralförening sålde giftig Östersjölax olagligt till Frankrike. Enligt SVT, som avslöjade försäljningen, var orsaken att de ville hjälpa det kustnära laxfisket att överleva. Nu har de rättsliga efterspelen rullat igång.
En åklagare i Malmö begärde nyligen ett tillfälligt beslagtagande, så kallat kvarstad, på 5,9 miljoner kronor tillhörande Blekingefiskarnas Centralförening (BFC). Detta efter att de exporterat lax olagligt. Blekinge tingsrätt avslog åklagarens begäran, men företrädarna kan dock vänta ett åtal om grov smuggling.
– För att säkra statens pengar har jag begärt tillfälligt beslagtagande på 5,9 miljoner kronor. Det är ett sätt att se till att tillgångarna i föreningen inte försvinner, säger kammaråklagare för Riksenheten för miljö– och arbetsmål, Ingvar Wennersten till Blekinge läns tidning.
BFC har tjänat stora pengar på den olagliga exporten och i dag är föreningen i likvidation. Enligt Karlskronas miljökontor rör det sig om 105 ton Östersjölax som olagligt exporterats till grossist i Frankrike. Detta till ett värde av 7,8 miljoner kronor.
Men domaren i Blekinge tingsrätt Ingela Klinteberg avslog kvarstadsbegäran med motiveringen att föreningen är i likvidation och därför ställd under rättlig och juridisk förvaltning av en advokat.
Förundersökningen mot företrädarna för föreningen pågår och det råder det ingen tvekan om att åklagare Wennersten kommer att väcka åtal.
Han har även brottsrubriceringen klar för sig.
– Grov smuggling.
Det har pågått med systematik under längre tid och i stor omfattning, samt genererat miljonvinster.
Läs tidigare notiser om dioxinlax.
Se filmen från avslöjandet här nedan.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 27 January 2014
Av: Morgan Fihn
ANNONS