Extremt lågt vattenstånd i Immeln: ”En katastrof”

Det låga vattenståndet innebär stora problem i Immeln. Foto: Mads Bødker

Sjön Immeln i Blekinge har stora problem. Eftersom Volvo har tillåtelse att tappa sjön på vatten är vattenståndet nu extremt lågt, rapporterar Kristianstadsbladet.
– Läget är katastrofalt. Jag har aldrig sett det så här lågt, säger Jon Marin, som driver Immelns kanotcenter till tidningen.
Enligt Kristianstadsbladet reglerar Volvo Personvagnar i Olofström sjöns vattennivå efter en dom från 50-talet.  Och de tappar sjön på vatten under våren för att inte riskera översvämningar i sin fabrik. Men det gör att det inte finns någon buffert att ta av inför en varm, torr sommar.
– Problemet är man tappar sjön alldeles för hårt på våren. Snösmältning och regn borde användas som en reserv. Ligger man lågt på våren och det blir en torr sommar som i år, så blir det för låg vattennivå, säger Agne Andersson som är ordförande i Immelns fiskevårdsområdesförening till Kristianstadsbladet.
Ekosystemet kan hamna i obalans av att vattenståndet höjs och sänks, något Agne Andersson menar gör att arter riskerar att slås ut.

Anton Rosander