Skadefri start på båtfisket – tips vid sjösättning!

Dags att kasta loss – men se till att båten är i skick!
ANNONS

Är du ivrig på att få komma ut på sjön och fiska? Såklart, det är helt naturligt när det äntligen våras. Men ha inte för bråttom när du sjösätter båten, eftersom det kan kosta dig tusenlappar.

Att sjösätta båten är ett kritiskt moment, där det kan uppstå skador om man är lite oförsiktig.
– Båtägare är ett entusiastiskt släkte och de flesta ser inga problem alls med båtägandet. Men det sker faktiskt en hel del skador just i samband med sjösättningen. Ofta beror det på att man glömmer en liten men viktig detalj som kan ställa till det för hela båtsäsongen. Därför är det bra att följa en checklista och pricka av punkt för punkt, så minskar man risken för missöden, säger Göran Södergren, produktchef båtförsäkringar på Svedea.

Här är Svedeas checklista vid sjösättning:
1) 
Gå igenom båten noga. Lyft på luckor, känn på alla genomföringar, provstarta motorn, testa el och ankarspel.
2) Frakta säkert på trailer. Skydda skrov, propelleraxel och drev. Kolla att spännbanden är fräscha och efterspänn om du har långt till sjösättningsplatsen. Kolla vinschens låsspärr och dragskolåset en extra gång.
3) Kolla trycket på dragkulan. Har du en framdjulsdriven bil måste du tänka på att trycket på dragkulan inte blir för högt, annars kan både bil och båt hamna i vattnet.
4) Skydda skrovet. I samband med transport och kranlyft: Sätt skydd mellan båten och slingen så skrovet, propelleraxel och drev inte skadas.
5) Ta hand om bockar och vagga. Märk bockar och vagga så du hittar dem efter säsongen. Markera hur båten ska ligga i vaggan i höst.
6) Montera dyvikan. Tejpa gärna fast dyvikan (bottenpluggen) på ratten så blir du snabbt påmind om du glömt den.
7) Se upp för båttjuvar. Montera motor och annan stöldbegärlig utrustning så inpå nära premiärturen som möjligt, så frestar du inte tjuvarna i onödan.
8) Att tänka på när du sjösatt. Öppna genomföringarna en i taget och kolla så de inte läcker. Starta inombordsmotorn – läcker det in vatten någonstans? Har du utombordsmotor, kommer det ut kylvatten när du startat? Ta reda på om det är låg- eller högvatten innan du lämnar sjösättningsplatsen.
(Fakta Båtlivsundersökningen 2021)

Publicerad: 24 april 2021
Av: Anders Lundin
ANNONS