Få koll med Fultons formel – det skicket är öringen i!

Nya regler ska skydda havsöringen på Öland. Foto: Michael Paszkowski
ANNONS

Nyligen publicerade Fiskejournalen en detaljerad genomgång över skillnaden mellan en ”besa” och en ”blank” havsöring. Den inbitne havsöringsfiskaren bör också ha koll på Fultons formel – som avslöjar i vilken kondition din fångst är.

Det handlar om ett sätt att ta reda på om det är en hygglig matfisk eller en besa man har fångat. Fultons formel är kort sagt en indikation på fiskens kondition.

Någon som gillar att orientera inom detta ämne är Magnus B Pålsson, som bland annat driver Fiskevårdsnätverket Göteborg.

– Man mäter helt enkelt fiskens längd i centimeter samt fiskens vikt i gram, stoppar in dessa båda värden i en ekvation och ut kommer en siffra. Generellt kan man säga att en havsöring från västkusten som får en poäng under 1,0 är att betrakta som en besa eller mindre bra matfisk. För östkusten är motsvarande siffra 1,1 poäng, alltså något högre än här i väst. Under 0,8 poäng är det en rent bedrövlig kondition som fisken befinner sig i, då är den totalt utsvulten och absolut ingen matfisk, beskriver Magnus B Pålsson.

Det är flera faktorer som påverkar Fulton-värdet: ålder på fisk, kön, säsong, mognadsstadium, om de nyss har ätit, typ av mat, fettreserv och fiskens muskelutveckling. I vissa fiskar kan genitalierna väga upp till 15% eller mer av total kroppsvikt och för honorna kommer Fulton-värdet att minska snabbt när äggen läggs under höstleken.

– Poäng över 1,0 säger oss att det är en matfisk om än i lite dålig kondition. Riktigt fina fiskar börjar det bli vid 1,2 och uppåt, det är sådana man vill ha om man ska bjuda på fina middagar, säger Magnus som också avslöjar att hans egen toppnotering är en öring med Fultonvärde 1,82, en fisk på 48 centimeter men hela 2 015 gram tung.

Formeln ser ut som följer:

K-värde (Fultonvärde) = vikt * 100 / längd^3

En fisk som är 50 cm och väger 1 kg (1000 gram) får ett Konditions-värde på 0,8, det vill säga att det är en dålig matfisk medans en fisk i samma längd men dubbelt så tung, 2 kg (2000 gram) får ett K-värde på 1,6. Den sista är då att betrakta som en mycket fin matfisk, enligt Magnus B Pålsson.

För att nå upp till begreppet matfisk bör en fisk som är:

45 cm väga mer än 1,0 kg

50 cm väga mer än 1,3 kg

55 cm väga mer än 1,7 kg

60 cm väga mer än 2,2 kg

65 cm väga mer än 2,8 kg

70 cm väga mer än 3,7 kg

På denna hemsida kan du själv räkna ut Fultonvärdet på din fisk!

 

Läs även om detta:

Blank eller besa – vi reder ut begreppen

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 19 April 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS