ANNONS

Fånga julsillen själv

Framåt december kommer sillen in i Bohusläns skärgård. Foto: Anders Nicander
ANNONS

Sill är en fantastisk fisk som spelar en helt avgörande roll i ekokedjan. Dessutom är det en fantastisk matfisk. Som sportfisk är den inte särkilt eftertraktad, men eftersom fiske är mer än storlek på fisken vill vi slå ett slag för ett mycket trevligt fiske.

I Öresund fiskas det sill av tradition. Både från turbåt och i hamnar. Längs Östersjöns kuster har det innan den stora utfiskningen varit folkfest när strömmingen, som sillen kallas norr om Kalmarsund, går till vid hamnar och kajer. I de skyddade Bohusfjordarna finns det fortfarande möjlighet till fint fiske efter storvuxen sill.

Någon gång så här års kommer sillen som ska leka under vintern in i fjordarna. Hur mycket som kommer skiljer sig från plats till plats och från år till år. Lägger sig isen kan man ofta se mycket folk som är ute på isarna i jakt på sill men det går alldeles utmärkt att fiska den från båt och det är en väldigt speciell känsla att komma ut på fjordarna så här års.

Det är en bra början att ta reda på var sillen brukar stå och det är absolut nödvändigt att ha ett bra ekolod i båten. Sillen har platser dit den återvänder år efter år. Det är ofta på strömsatta platser med djup från 15-30 meter. Man ser sillstimmen tydligt, som röd bollar, på ekolodet och när man gör det handlar det om att pricka stimmet med en sillhäckla. Vi kör med mjuka spön med multirulle och tunn flätlina. I botten på sillhäcklan sätter vi en pirk på 60-100 gram beroende på hur strömt det är i vattnet. När sillen hugger så gäller det att hålla tacklet stilla en stund. Gör man det så hugger det ofta fler sillar.

Publicerad: 3 dagar sedan
Av: Anders Nicander

Relevanta prylar från vår butik:

ANNONS