ANNONS

Farhågorna besannade – förrymda regnbågar stör harrlek

En av flera lekmogna regnbågar som Länsstyrelsens personal plockade upp vid pågående harrlek. Foto: Anders Rydeborg
ANNONS

Nu är det dokumenterat. Länsstyrelsens personal har bevittnat hur förrymda regnbågar letar sig upp i Storsjöns biflöden och stör harrleken. I vissa fall rör det sig om stora individer, och dessutom var några av dem själva lekmogna.

Skandalen med de tusentals förrymda regnbågarna i Jämtland går alltså in i nästa fas. Samtidigt som folk vallfärdar till Storsjön för att dra upp rymlingar så pågår harrleken i många biflöden, och nu är det alltså konstaterat att regnbågarna stör den.
– I ett av biflödena i södra Storsjön så plockade vi upp fyra stora regnbågar under vårt elfiske. De var dessutom rom- och mjölkestinna, och de befann sig bara någon meter från lekande harrar, berättar Anders Rydeborg för Fiskejournalen.

Han poängterar att det är extremt sällan som förrymda regnbågar lyckas reproducera sig, men att de stör inhemska fiskar på detta sätt är allvarligt.
– Några av fiskarna som vi plockade upp har nog simmat i sjön ett bra tag, men vi såg flera mindre också som var på väg upp i mynningen. Risken finns att detta bara är inledningen, konstaterar Anders Rydeborg.
Här kan du läsa mer om rymningsskandalen i Storsjön.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 12 dagar sedan
Av: Anders Lundin
ANNONS