Färre fiskeprylar som skräpar ned – är det möjligt?

Plasten i fiskeprylarna kan snart bli producenternas ansvar. Foto: Simon Hurry

Går det verkligen att minska skräpmängden i havet och på stränderna? Jodå, det måste gå – åtminstone när det gäller fiskeutrustning. Genom att testa sig fram i en verklighetstrogen labbmiljö ska nu HaV, Naturvårdsverket och Sotenäs kommun komma lösningen närmare.

Inom några år kan tillverkare av fiskeredskap som innehåller plast få skärpta krav på sig – allt med syftet att få friskare vattenmiljöer. Det var 2019 som Havs- och vattenmyndigheten fick regeringsuppdraget att utreda och lämna de författningsförslag som krävs för att genomföra krav på producentansvar för fiskeredskap.
Tanken är alltså att det ska minska risken att fiskeredskap som innehåller plast, inverkar negativt på miljön, särskilt vattenmiljön, och människors hälsa.

Nu ska HaV, Naturvårdsverket och Sotenäs kommun, som har Sveriges enda marina återvinningscentral, gnugga sina geniknölar och hitta bästa sättet att genomföra denna process på.
De ska utveckla nya arbetssätt och samverka mellan myndigheterna, kommunal verksamhet, producenter, näringslivsaktörer och medborgare. Syftet är alltså att undersöka hur ett producentansvar kan fungera i praktiken för producenter och användare av fiskeredskap.

– Offentlig verksamhet behöver testa sig fram i verklighetstrogna sammanhang och arbeta tillsammans brett över organisationsgränser för att få helhetssyn på systemen och se vad som fungerar. Både digitaliseringen och användarcentrerade metoder ger också nya möjligheter att engagera allmänheten när policyer utformas, säger Adrian Solitander som arbetar med smart policyutveckling på Vinnova.
Här på HaV:s hemsida kan du läsa mer.

Publicerad: 29 June 2021
Av: Anders Lundin