Färsk undersökning: Butiker säljer hotad ål till jul

Ålen är hotad, men finns ändå kvar på många julbord. Illustration: Naturskyddsföreningen
ANNONS

Kommer det att finnas rökt ål på ditt julbord? Då ska du veta att ålen är en akut hotad art. Ändå visar en färsk undersökning att två av tre fiskbutiker säljer ål till julen.

Det är Världsnaturfonden WWF som presenterar uppgifterna i en ny undersökning. De konstaterar att en svag ökning syns hos livsmedelskedjorna. Däremot är ålen sedan länge borta från färjerederierna och nejtrenden är stark på restauranger. WWF efterlyser fiskestopp och nolltolerans mot hotade arter på julbordet.

– Vi välkomnar att många plockat bort ålen på julbordet. Men det räcker inte. Fler borde följa efter. Varje ål är viktig att skydda. Vi efterlyser nolltolerans och ålfiskestopp i hela EU, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.

WWF.s granskning av ”Ålen på julbordet” genomfördes första gången för 10 år sedan.

Rundringningen omfattade i år 273 fiskbutiker, restauranger, livsmedelskedjor, grossister och färjerederier. 67 procent av fiskaffärerna, knappt 12 procent av restaurangerna och cirka 8 procent av livsmedelsbutikerna säljer ål, mest i Skåne och Stockholmsområdet.

En färsk Sifo-undersökning gjord på uppdrag av WWF visar att 6 procent av svenskarna ätit ål det senaste året.

Hela undersökningen hittar du här:

Läs mer om den hotade ålen här:

Politiker ställs mot väggen: Stoppa ålfisket nu!

Publicerad: 06 December 2018
Av: Anders Lundin
ANNONS