Fel månader i havsöringsguiden

Den observant Fiskejournalen-läsaren Rikard Stenberg gjorde redaktionen uppmärksam på att havsöringsguiden i nummer 3 innehöll en liten felaktig tidsangivelse.
När Luleå skärgård nämndes som ett tillhåll för havsöringar ska den intressanta perioden vara maj-juni. Mars och april är månader då isen inte bara ställer till det, utan effektivt förhindrar kustfisket i den nordliga delen av landet. Här gäller isfiske!
Men framemot maj brukar det vara isfritt och den ihärdige kan, med både tur och skicklighet, hitta en hungrig havsöring.
Just i år verkar isläget dessutom ha lagt locket på för många kustöringsfiskare, även långt söderut. Men dagsmeja och milda vindar vittnar i alla fall om att tiden för havsöringsjakt i havet kommer.
Vi bor i ett avlångt land och har stora klimatvariationer. När isarna fortfarande ligger tjocka i Luleå skärgård är det nästan kortbrallor på i södra Sverige. Men är det inte just det som gör fiskelandet Sverige så härligt? Säsongerna avlöser i varandra och möjligheterna är oräkneliga. Ut och svinga, isfiska, eller ladda för nästa äventyr genom att bläddra i Fiskejournalen.
Nicka Hellenberg

I södra Sverige börjar kustöringfisket komma igång så smått – men uppe i norr får man vänta många månader än...

I södra Sverige börjar kustöringfisket komma igång så smått – men uppe i norr får man vänta många månader än...