Fiskare uppmuntras hjälpa till med den nya rödlistan

Lake – en av de fiskar som ser ut att få sämre status. Foto: Tobias Fränstam
ANNONS

Långa och lake är två uppskattade fiskar som dessvärre är under stark press. ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet låter nu allmänheten beskåda och granska förslaget till den uppdaterade Rödlistan.

Mycket vatten har runnit under broarna sedan den förra versionen av Rödlistan presenterades 2015. Några få fiskarter har långsamt återhämtat sig och fått bättre status, men i de flesta fall där förändringar skett så är det till det sämre, exempelvis lake, långa och havsnejonöga.

Laken bedöms minska i förekomst i sydliga mindre vatten, troligen på grund av klimatförändringar. Minskningstakten har uppgått till 20-40 procent under de senaste 24 åren, enligt förslaget till det nya innehållet. Även långan är under stark press, och där pågår en minskning av populationen, konstateras det.

Men allt handlar om ett förslag, inför den slutliga publiceringen i maj 2020. Både sportfiskare, yrkesfiskare och andra med god kännedom om fiskarter uppmuntras nu att hjälpa till med den nya rödlistan.

Syftet med förhandsvisningen av de preliminära bedömningarna är att ge möjligheter för personer, som eventuellt har kompletterande data eller kunskaper, att bidra med underlag. Så spana in förslaget till den nya rödlistan – och kolla om du själv kan bidra med information kring de fiskarter som finns upptagna där.

Läs mer om fiske i Fiskejournalen:

Pussa och Bonka – tema på fisketräff i Gimdalen

 

 

 

Publicerad: 08 July 2019
Av: Anders Lundin
ANNONS