Fiskdöd i Ljungan

Statkraft retar upp fiskare i Ljungan

Grenforsen är mycket känslig när vattennivåerna sjunker snabbt. Statkraft tar inte hänsyn till detta, utan hänvisar i stället till vilka flöden som är tillåtna. (Foto: Älvräddarna)

Fisketillsynsmannen André Hammarström hittade död fisk på torrlagda bottnar i Ljungan under helgen som gick. Orsaken är den snabba sänkningen av vattnet natten mot lördag. Det är kraftbolaget Statkraft som driver kraftverket som reglerar flödet.
Fiskejournalen har tidigare skrivit om Statkrafts bristfälliga skötsel vid sina anläggningar i Ljungan. Nyligen gjordes fynd som ytterligare understryker bristfällig skötsel. Längs strandkanten och på torrlagda bottnar hittade fisketillsynsmannen André Hammarström döda ettårsyngel av fisk som inte hann förflytta sig för att sänkningen gick för fort. Tonläget mot Statkraft blir allt fränare från Ljunganfiskarna.
– Att Statkraft säger att de producerar miljövänlig el är ett hån. Vattnet åker jojo året runt och fisket förstörs, säger Daniel Persson, lokal fiskevärd, till St.nu.
Grenforsen är mycket känslig när vattennivåerna sjunker snabbt. Statkraft tar inte hänsyn till detta, utan hänvisar i stället till vilka flöden som är tillåtna enligt vattendomen, och i det här fallet har inte värdena överskridits.
Enligt St.nu omsätter fiskesträckan nedanför kraftverket, två mil oreglerad laxälv, 800 000 kronor per år i sportfisketurism.
Älvräddarna har tidigare anmält Statkraft för miljöbrott i Ljungan.
Läs mer här.
Missa inte tidigare notiser om Statkraft.
Morgan Fihn