Fiskeguiden om historiska göspasset: ”Vi var i chock”

Peter Törnqvist med en av sina 11-kilosgösar. Foto: Privat
ANNONS

Peter Törnqvist från Trosa har jobbat som fiskeguide i 20 år, och mycket talar för att detta blir hans mest framgångsrika säsong någonsin. Tillsammans med Petter Eriksson har han utmanat definitionen om vad som ska kallas för ett lyckat göspass.

Petter Eriksson med bjässen på 12,08 kilo. Foto: Privat

Under deras senaste gemensamma fisketur så lyckade de nämligen skriva något av svensk fiskehistoria, då de drog upp åtta gösar över 10 kilo. Fyra av dem var över 11 kilo – och kronan på verket var Petters fisk på 12,08 gram.
– Frågan är om detta ens har inträffat i Europa. Vi var i chock båda två, berättar Peter Törnqvist för Fiskejournalen.

Det ska nämnas att det svenska gösrekordet ligger på 12,53 kilo, och att det är första gången på länge som den vikten får en ordentlig glidtackling.
– Om vi hade legat kvar och fiskat en hel vecka så hade vi nog kunnat slå det, är känslan i alla fall. Det ryker när som helst tror jag.

Nu undrar förstås många var detta skådespel ägde rum, om det var ett allmänt eller privat vatten. Svaret är det sistnämnda, men att folk som bokar en guidning med Peter har möjlighet att få tampas med bjässarna.
– Jag halkade in på detta vatten förra året, och innan dess hade jag själv aldrig fått någon gös över 10 kilo. Bara på detta pass fick jag en på 11,64 kilo och en annan på 11,40 kilo.
Ofta fångas de stora svenska gösarna på natten, men detta ägde rum på dagtid genom pelagiskt prickskytte.
Innan detta pass så har Peter haft lyckade uppdrag på Vänern, där han guidat upp 10 gäddor över 10 kilo, varar den största på 14,2 kilo.

Frågan är nu hur han ska lyckas toppa denna säsongsinledning?
– Nu har gösarna gått in för lek, så nu siktar jag på laxfiske utanför Landsort, där målet är att lyckas knäcka 20-kilosgränsen. Jag har ett gäng över 19 sedan förut.
Med det här flytet så förutsätter vi att han lyckas. Grattis hur som helst till både Peter och Petter för era fantastiska gösar, säger vi på redaktionen.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 13 maj 2021
Av: Anders Lundin
ANNONS