Fiskejournalen i nyöppnad harrsjö

harr i härjedalen
Fiskejournalens Maria Ålander med en Tandsjö-harr på 55 centimeter tagen på en streamer. (Foto: Martin Falklind)

Tandsjön i Rogenområdet är känd för sina storvuxna harrar. Fisket har tidigare bara varit tillgängligt för vattenrättsägarna, men i år beslöt man sig för att släppa in ett begränsat antal grupper.
Tandsjön är unik på många sätt. Här har man bedrivit harrforskning sedan 50-talet och sjöns harrar har klämts på rom på grund av sin storvuxenhet. Det har dock inte varit möjligt att sportfiska i sjön förrän i år. Micke Ärfström, flugfiskeguide i Funäsdalen, är den som fått möjligheten att ta dit enstaka grupper.
– Det är jätteroligt. Här finns möjligheten att guida många fiskare till sitt livs harr. Det känns också bra att fisket är så begränsat, så att denna unika harrsjö kan förbli unik.

Möt Micke på Fiskekryssningen
I juli i år fick Fiskejournalen chansen att hänga med till Tandsjön. Ryktena om harrarnas storvuxenhet bekräftades. Mycket harr över 50 cm kom upp, med en toppnotering på 55 cm. Stort reportage om Funäsfisket kommer i vår!
Dessutom kan ni träffa guiden Micke Ärfström på Fiskekryssningen 8-9 nov i höst. Där kommer han finnas på kryssningens mässa och kan berätta mer om fisket i Funäsdalen.
Läs mer om Fiskekryssningen här.
Maria Ålander

Publicerad: 17 August 2013
Av: Morgan Fihn