Fiskejournalens julklappstips: Fluga, fisk och mittemellan

Dags att börja tänka på julklapparna! Foto: Getty Images

Det börjar bli dags att ta sig an årets julklappar, men det är mer ofta än sällan som idéerna sinar. Fiskejournalen kommer här med en hjälpande hand och avslöjar sina bästa julklappstips till nära och kära som är sportfisketokiga.

Det är tidningens nyhetsredaktör Anders Lundin och chefredaktör Anders Holm som levererar en blandning av hårda och mjuka klapptips inom spannet fluga, fisk och mittemellan.

Anders Lundin tipsar: Vi inleder med ett hårt paket – nämligen ett FLUGBINDNINGSSTÄD. Jag vill genast understryka att detta har en mängd användningsområden, och inte bara kan användas för att binda flugor. Personligen har jag tjänat in mitt bindstäd många gånger om genom att reparera spinnare, gäddbeten och även pimpelkrokar. Att binda på häftiga detaljer på befintliga beten går lätt som en plätt, som exempelvis guldtråd eller färgstarka garntussar. Grunderna kan du lära dig via Youtube-videos, låneböcker eller kanske av någon inbiten kamrat. Uppmuntrar till återbruk av allehanda material, bara en sån sak!

Anders Holm tipsar: Det har hänt mig vid en fjälltur, sporken – den kombinerade skeden och gaffeln – i plast knäcktes när ryggsäcken sattes ner på marken. Resten av turen fick maten ätas med en plaststump. Därför är en SPORK I TITAN en passande julklapp till den som brukar äta mat utomhus i samband med fiske. Så klart ett extra plus för ett snyggt fodral så att besticket inte sticker hål på något i packningen. Passar ju dessutom utmärkts med årets julklapp – STORMKÖK.

Anders Lundin tipsar: Unna dig själv eller någon nära en klapp som gynnar andra, som en GUIDAD FISKETUR. Detta är en investering som du troligtvis aldrig kommer att ångra, oavsett om du får drömfisken eller inte. En bra fiskeguide kan spara in många dagars tid genom att direkt visa dig heta ställen, och vilka metoder du ska använda för att fånga fisken där. En bra guide berikar också din kunskapsbank, genom att sätta in det aktuella vattnet i ett större sammanhang, både historiskt och ekologiskt. Förhoppningsvis ingår det en god fika också!

Anders Holm tipsar: Vill du ge hårda eller mjuka julklappar? Gäddor, abborrar och gösar gillar både och. BETEN är given julklapp till den fisketokige. Det går helt enkelt inte få för många av dem. Vill du ha hjälp på traven väljer du ett färdigt BETESSET. Däremot måste alla beten också förvaras, så varför inte också snegla på en BETESLÅDA eller BETESVÄSKA? Ger du bort en betesask i jul kan du hjälpa din vän att fylla den vid kommande högtider. Här hittar du en mängd beten, betesset, beteslådor och betesväskor.

Anders Lundin tipsar: Starkare tillsammans. Ja, såklart vi är! Därför uppmuntrar jag er att ge bort ett MEDLEMSSKAP i julklapp, antingen till någon annan eller dig själv. Föreningslivet är en viktig grundbult i demokratin, och inte minst inom miljörörelsen och vattenvården behövs det organiserade och engagerade människor. Du behöver inte vara aktiv medlem, utan det räcker med ett passivt stöd i de flesta fall. Älvräddarna, en lokal sportfiskeklubb, Sportfiskarna eller en miljörörelse som du tror passar mottagaren. Utbudet är stort – de behöver dig!

Anders Holm tipsar: Unna någon att hålla sig torr! Bra, bekväma STÖVLAR håller en torr och varm på isen under vintern. Ett tips är att välja ett par fodrade stövlar, det gör susen för fiskehumöret när det är rått och kallt. För att hålla resten av din packning torr året runt är en så kallad DRY SACK ett klockrent alternativ. Stuva ner kläder och utrustning i ryggsäcken och vik ihop toppen så håller det sig torrt.

Anders Lundin tipsar: En snurrig present som faktiskt har revolutionerat mitt fiske är SKRUVDRAGARE MED ISBORR. Glöm motorsurr, blöta tändstift och droppande bensin. Sedan lösningen att borra upp hålet med vanlig skruvdragare kom så har livet som pimpelfiskare blivit både enklare och tystare. Det finns också andra elvarianter. 18 volt ska det vara. Detta har effektiviserat mitt fiske något enormt, och gör att jag faktiskt hinner fiska själv också när hela barnaskaran är med. Kanske finns det en äldre kamrat i din närhet som uppskattar lite extra hästkrafter på ålderns höst, och som du förslagsvis kan låna utrustningen av. Och sedan önskar jag mig riktig vinter förstås, så att vi kan använda nämnda utrustning. Hurricane X58 och Mora Ice skruvdagarkit är två exempel.

Anders Holm tipsar: Fiskeläsning! Det har kommit många intressanta BÖCKER i ämnet under året och just nu passar det fint att sjunka ner i fåtöljen framför brasan med en inspirerande bok. Varför inte slå in någon av följande boknyheter: Flugfiske på mitt sätt, Catch & cook, Sveriges sötvattensfiskar, Gäddfeber eller Laksen och jeg  för att nämna några.

Anders Lundin tipsar: En livsviktig klapp: FLYTVÄST eller FLYTOVERALL. Eller varför inte FLYTUNDERSTÄLL. Håll både din egen och andras näsor över ytan! Det finns en sorglig tendens hos både mig själv och andra fiskare att slarva med säkerheten när vi utövar vår hobby. Oj så dumt och oansvarigt – skärpning på oss! Sedan jag själv investerade i ett flytunderställ så förändrades mitt flugfiskeliv till det bättre. Framför allt så upptäcker jag att ben och armar fortfarande håller fungerande temperatur när jag vadar tillbaka in mot land efter 6–7 timmar i strömmen.

Anders Holm tipsar: Få saker hör fisketuren till som kaffe eller varm choklad mellan nappen. Därför är en TERMOS ett utmärkt val, och som kommer bli en trotjänare i fiskeryggsäcken. En mattermos är också ett underskattat alternativ när du vill ha med dig färdig kokkorv eller en varm soppa. Då förloras inte viktig fisketid på matlagning.

Anders Lundin tipsar: STYVA SPÖN. Som jämtlänning så behövde jag aldrig bry mig om utrustningen, eftersom vi fick fisk ändå. Huvudsaken var att kroken kom ut i vattnet på något sätt. Men jag ska villigt erkänna att mitt fiske har blivit enormt mycket roligare sedan vi anammade ny spöteknik. Att jiggfiska med stumma linor och styva spön är fruktansvärt roligt och effektivt, i jämförelse med mjuka 1990-tals spön och tjocka nylonlinor. Varför var jag så motsträvig till detta egentligen? Nåväl, nu vet jag bättre, och i Fiskejournalens butik finns det flera varianter att välja på! Savage Gear Black Savage är ett tips till en bra peng, men fler hittar du här!

Anders Holm tipsar: Slutligen – vi har alla varit där; klockan klämtar och inspirationen sinar. Då är det här den perfekta julklappen som förkortar tiden mellan huggen, nämligen en PRENUMERATION FISKEJOURNALEN eller ALLT OM FLUGFISKE! Pssst, just nu erhåller du som beställer en gåvoprenumeration fyra snygga Orreforsglas som du får på köpet, endast porto tillkommer. Två flugor i en smäll – du ger bort en julklapp samtidigt som du får en själv. Bra va?! Du hittar erbjudandet på den här länken.

God jul önskar Fiskejournalen!