Fiskeriministrarna i natt: Nej till utkastförbud

ANNONS

EU:s fiskeriministrar ser ingen anledning att förbjuda utkast. (Foto: Channel 4)

Efter en lång förhandling i natt står det klart – fiskeministrarna i EU vill inte förbjuda att slänga tillbaks fisk i havet, så kallat utkast. Sverige var enda land som röstade för ett förbud.
Efter att de folkvalda politikerna i EU-parlamentet, med förkrossande majoritet, röstat för ett förbud mot utkast tidigare i år, var det i natt dags för ländernas fiskeriministrar att säga sitt. Stora fiskeländer som Spanien och Frankrike har under hela processen kämpat emot tuffare bestämmelser och utkastförbud och i natt stod det klart att de fått alla övriga länder med sig – utom Sverige och Eskil Erlandsson. Vår minister misslyckades följaktligen omvänt med att få gehör och medhåll för Sveriges ståndpunkt bland övriga medlemsländer. Ministern är missnöjd över utkomsten av nattens förhandlingar, han förklarar varför till Sr.se.
– Ja, av skälet att vi inte har tillräcklig ambition i den rådslutsats som nu är fastställd.
Det modifierade förslaget som manglats fram under natten av EU:s fiskeministrar ska nu vidare till EU-kommissionen och parlamentet i hopp om att nå en kompromiss före halvårsskiftet.
Lyssna till intervjun här nedan.
Läs tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Publicerad: 15 May 2013
Av: Morgan Fihn
ANNONS