Fiskodling på bondgård

Den afrikanska malen Clarias kommer snart att finnas i matbutiken. Miljövänligt odlad i svenska ladugårdar.

Miljövänlig fiskodling under tak i svenska ladugårdar, det är idén bakom företaget Gårdsfisk. Planen är att fisken snart ska säljas i de stora livsmedelskedjorna.
Mikael Olenmark och Johan Ljungquist– den ene civilingenjör, den andra marinbiolog – har startat miljövänliga fiskodlingar på land och har nu, efter fyra år, fått det hela att fungera.
Två fiskarter valdes ut alla tropiska matfiskar som redan idag odlas i stor skala i dammar och sjöar. Till skillnad från många andra odlade fiskar – som rovfisken lax – så kan dessa fiskar leva på nästan enbart vegetabiliskt foder.
– Annars går det ju åt mängder av fiskmjöl för att mata till exempel laxen. Och det belastar också de vilda fiskbestånden, säger Mikael Olenmark.

Till skillnad från odlad lax, så kan dessa fiskar leva på nästan enbart vegetabiliskt foder.

I ett slutet system på landbacken kan dessutom det näringsrika restvatten, rikt på foderrester och fiskbajs, återanvändas som gödningsmedel på åkrarna istället för att pumpas rakt ut och bidra till övergödning.
Men att odla tropisk matfisk i kontrollerad miljö och dessutom få den att smaka gott skulle visa sig vara en rejäl utmaning.
– Framför allt handlar det om vattenkvaliteten och vilket foder man använder. Dessutom gäller det att slakten går till på ett sådant sätt att fisken inte blir allt för stressad, säger Mikael Olenmark.
Arten som de odlar är en afrikansk mal och heter Clarias gariepinus. Om några månader ska fisken – som säljs under namnet clarias – finnas på Ica och Coop-butiker över hela landet.
Företaget Gårdsfisk är dessutom en av finalisterna till Änglamarkspriset för miljövänlig matproduktion 2016.