Fiskrobot ska undersöka havet

Roboten SoFi har en bakkropp av silikon, vilket ger den en naturtrogen gång. Bild: MITCSAIL
ANNONS

Forskare har utvecklat en liten undervattensrobot som rör sig och ser ut som en fisk. Tanken är att den i framtiden ska kunna studera det marina livet utan att väcka uppståndelse och störa miljön.

Att filma och fota fiskar och andra snabbsimmande djur kan vara svårt. De undervattensfarkoster som finns är ofta stora och klumpiga, vilket kan göra djuren vaksamma och värsta fall rädda.
Men den lilla fiskroboten SoFi, som har en mjuk och följsam bakkropp av silikon, kan förhoppningsvis leda till helt nya möjligheter att dokumentera havets spännande liv. Genom robotens fisklika gång och utseende har testdykningar visat att den inte väcker samma uppståndelse som tidigare modeller. Dessutom kan den själv undvika kollisioner och enkelt ta sig in under koraller och håligheter. Dykare kan styra SoFi med hjälp av en kontroll som har en räckvidd på omkring 20 meter. Robotens flytförmåga styrs av ett snillrikt system som påminner om fiskarnas simblåsor.
Den nuvarande prototypen är endast försedd med en kamera, men forskarna från MIT, hoppas att modellen snart ska fungera som ett mindre forskningsfartyg.

Läs mer om SoFi här.

Läs en vetenskapliga publikation om projektet här

Hans Hällman

Publicerad: 08 September 2018
Av: Hans Hällman
ANNONS