Fladen Navia Lowrance vann PNC 2018

Daniel Lindblom, Anders Chistensson och Niklas Pettersson firar segern i Pater Noster Cup. Foto: Fladen Navia Lowrance

Årets upplaga av havsfisketävlingen Pater Noster Cup lockade 31 lag till starten i ett soldränkt Mollösund. Allra bäst gick det för Team Fladen Navia Lowrance som fick klättra högts upp på prispallen efter flera fina fångster.

I Pater Noster Cup gäller det att fånga stora fiskar av varierande arter. För en hög placering krävs det därför att teamen bemästrar många tekniker – allt från ”pillemete” i grundvattnet till vrakfiske utomkärs. Det gjorde verkligen Daniel Lindblom, Anders Chistensson och Niklas Pettersson från Team Fladen Navia Lowrance som i söndags knep sin andra titel i rad.

Årets tävling präglades av svaga vindar och en starkt lysande sol. Daniel, Anders och Niklas ankom till lördagens tävlingsstart i gott mod, efter två dagars lyckat träningsfiske.
När startskottet ljöd gav trion sin Beason 28 WA full gas. Siktet var inställt på ett vrak som låg 15 distansminuter från de staltstänkta klipporna och kort därefter kunde årets första tävlingsfisk landas – en vacker bleka på 3250 gram. Sejfisket gick sämre och båten styrdes snabbt mot grundare vatten. Efter några mindre blågyltor tacklade vännerna om för knot och simpa.

”När fisken väl bryter ytan kan Anders håva en rötsimpa av enorma proportioner och kramkalas utbryter”

–  Efter några mindre knot får jag på en fisk som känns tyngre men ganska livlös och jag misstänker en simpa. När fisken väl bryter ytan kan Anders håva en rötsimpa av enorma proportioner och kramkalas utbryter. Det blir ett skutt från relingen ut i vattnet i glädjeyran för att svalka ner mig i hettan som råder. Fisken vägs senare in på 625 gram och mäter 34 cm, berättar Niklas.

Foto: Team Fladen Navia Lowrance

Innan båten återvänt till Mollösund hade ytterligare flera fina fiskar kommit upp, bland annat en vitling på 565 gram och en berggylta på dryga kilot. Tio arter vägdes in och vännerna i Team Team Fladen Navia Lowrance kunde glädja sig åt en stabil ledning inför söndagen.

Foto: Team Fladen Navia Lowrance

Under avslutningsdagen var taktiken att höja vikterna på en del poänggivande arter och en satsning på plattfisk gav en skrubba på 500 gram. Även knoten höjdes innan det var dags för nya försök på sej ute till havs. Men storsejen uteblev och samtidigt inkom rapporter om att konkurrenterna hade fint fiske. Segern kändes därför långt ifrån säker när båten ankom Mollösund.

”Det blev svettigt för oss under invägning”

– Det blev svettigt för oss under invägning men det visade sig att vi med nöd och näppe hade hållit undan. Det kändes förstås riktigt skönt, hälsar Niklas.

Hans Hällman