Fler trålhinder i havet

Greenpeace gör det igen – placerar ut stora stenbumlingar i havet för att skydda ett känsligt, marint ekosystem. Den här gången är det havet vid Sylt i Nordsjön som får stenpåfyllning.
Det var vid den tyska ön Sylt som Greenpeace för första gången prövade taktiken med att placera ut stenar som trålhinder 2008. Året därpå upprepade man aktionen i vid Fladen och Lilla Middelgrund i Kattegatt. Båda dessa områden är Natura 2000-områden och Greenpeace anser att de tyska och svenska regeringarna misslyckats med att skydda dem.
Det blev ett fasligt rabalder, men den svenska miljödomstolen gav Greenpeace rätt och bedömde att de utfört en ”naturvårdsåtgärd” när de placerat ut stenbumlingar.
– Greenpeace återupptar en räddningsinsats för ett känsligt marint område som plågas svårt av bland annat bottentrålning. Metoden har visat sig framgångsrik, men ansvaret att skydda områdena ligger egentligen hos den tyska regeringen, säger Jan Isaksson på svenska Greenpeace.
Svenne Andersson

Stenar på upp till ett ton vräktes ut i havet vid den tyska ön Sylt för att skydda området mot bottentrålning. (Foto: Greenpeace)