Forskare slår fast: Abborren är viktig på flera sätt

Vem är den vassaste abborrefiskaren i 08-området?
ANNONS

Abborren kan minska utsläppen av den kraftfulla växthusgasen metan genom att förändra födoväven i humusrika sjöar. Det visar färska studier.

– Att rovfiskar som abborrre kan ha den här metanreducerande effekten gör det extra viktigt att förstå de genetiska mekanismerna bakom anpassningen till den här mörka vattenmiljön, där metanhalten är hög och abborren är ofta den enda överlevande fiskarten, säger Anti Vasemägi, professor vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU Aqua.

Det är ett team av svenska, finska och estniska forskare som har genomfört världens första fullständiga sekvensering av abborrens arvsmassa – genomet. Kartläggningen kan visa hur det naturliga urvalet påverkar den genetiska utvecklingen hos en av Eurasiens tuffaste och mest framgångsrika fiskarter, rapporterar SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).

Studien, som har finansierats av Finlands Akademi och Estlands ministerium för utbildning och forskning, visar att abborrens genom innehåller cirka en miljard baspar (nukleotider) och över 23 000 gener. Människans arvsmassa innehåller tre gånger så många baspar, 3 miljarder, men ungefär samma antal gener.

Förutom att abborren är en väldigt populär sportfisk ses den också som en lovande sötvattensart för framtida fiskodling.

– När vi nu känner till abborrens genom så kan forskare också mer noggrant undersöka vilka delar av genomet som påverkar fiskens tillväxt, mognad, sjukdomsresistens och andra eknomiskt viktiga faktorer, säger Dr. Mikhail Ozerov, försteförfattare till studien och forskare vid Åbo universitet.

Här kan du läsa hela artikeln på SLU:

Vill du fånga en abborre över kilot? Då kan du följa vår guide:

Så tar du en abborre över kilot

Publicerad: 11 November 2018
Av: Anders Lundin
ANNONS