Försvarsmakten på hugget – fick rädda vilsen klumpfisk

Huruvida fiskar verkligen leder till fler dejter låter vi vara osagt, men färska undersökningar vittnar åtminstone om det. Foto: Anna Olsson

Nej, klumpfisken är inte på något sätt en unik företeelse inom svenskt farvatten, men det är långt mellan gångerna som det rapporteras närkontakt med den iögonfallande fisken.

Under tisdagen var det Fjärde sjöstridsflottiljen som fick stifta bekantskap med en liten klumpfisk i Skredsvik. Den hade simmat vilse på grunt vatten, och efter fotografering och rådgivning med marinbiologer i Lysekil förflyttades klumpfisken ut till djupare vatten.

– Förhoppningsvis lyckades räddningsinsatsen, för vi har inte sett den igen, meddelar Rebecca Landberg, kommunikationschef på Fjärde sjöstridsflottiljen.

Efter fotografering sattes klumpfisken ut till havs.

Den ovala fisken kan som fullvuxen bli fyra meter lång och har en genomsnittsvikt på 1 100 kilo, vilket gör den till den största nu levande benfisken.

Den största klumpfisken som påträffats i Sverige fastnade i en trål 2005 och vägde 478 kilo.

Många kanske kommer ihåg den udda händelsen 2015 då två klumpfiskar hittades uppspolade på land i Öckerö kommun inom loppet av en vecka, som en följd av den kraftiga stormen Egon.

Spana in detta möte med en gigantisk klumpfisk:

Gigantisk klumpfisk på film