Fortums vattenskandal – torrlade fiskrika Väljeån

Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
ANNONS

Bybor längs den fiskrika Väljeån fick en smärre chock när de upptäckte vad som hänt. Allt vatten var plötsligt borta, med följden att mängder av fisk troligtvis dog i torkan. Forum har erkänt att ett misstag begåtts.

Det var en tillsynsman som under måndagen slog larm om att vattnet i Väljeån mellan sjöarna Hennan och Storsjön i Hälsingland plötsligt var borta. Ån är känd för sin storöring och harr, och det har lagts flera miljoner på fiskevård i vattendraget. Nu kan flera årskullar av både harr och öring vara utslagna, till bybornas stora sorg och vrede.
– Vattnet var borta på en sträcka av 2 kilometer, och det låg fisk och sprattlade. Folk i Hennan fick rusa dit för att bära fisk med händerna och försöka rädda dem, berättar Olle Läth som är ordförande i Ljusdals Fiskevårdsområde.

Det stora bekymret var att ingen svarade på Fortum via journumret, och när de väl nådde fram till ansvarig genom Vattenregleringsföretagen så var det redan för sent.
– Först efter 1 timme och 10 minuter släppte de på vattnet igen. Det inträffade är väldigt tråkigt, och naturligtvis ska det gå att få tag på ansvariga via journumret. Jag har pratat med Fortum och de tar på sig fullt ansvar, alltså erkänner att det begåtts ett stort fel, berättar Olle Läth.
Han har anmält händelsen till länsstyrelsen, och därmed är den juridiska processen i ärendet påbörjad.
– Det här kan stå dem dyrt, konstaterar en besviken Olle Läth som ändå tyckte det var skönt att Fortum erkände sitt misstag.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 17 June 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS