Från gäddforskning till gäddfabriker

Möt Olof Engstedt, både gäddforskare, gäddexpert och gäddfreak!


Möt Olof Engstedt, både gäddforskare, gäddexpert och gäddfreak…

Olof Engstedt från Kalmar har doktorerat på Östersjöns gäddor. Nu jobbar han på Sportfiskarnas rovfiskprojekt och kommer att föreläsa på Fiskekryssningen.
Olof Engstedt är 33 år gammal och har varit intresserad av fiske i hela sitt liv. Olof fick sin första gädda som femåring och sedan dess har han varit en hängiven gäddfiskare. Det är inte förrän på senare år som han har börjat fiska efter andra arter som gös, abborre, lax, röding, karp och sutare.
Som 30-åring doktorerade han i gäddor. Avhandlingen handlade om hur vanligt det är med sötvattensfödda gäddor i Östersjön. Denna kunskap är en grund för möjligheten till fiskevård genom att återställa lek- och uppväxtmiljöer i sötvatten. Det visade sig att nästan hälften av de vuxna gäddorna i studien som fångades till havs var födda i sötvatten och genom att återskapa en översvämningsvåtmark i en bäck gick antalet kläckta yngel från cirka tretusen till över hundratusen på bara några år. Denna forskning lägger nu grunden för Sportfiskarnas gäddfabriker. På Fiskekryssningens lördag klockan 10.00, inleder Olof, tillsammans med Tobias Fränstam, programmet på båtens stora scen genom att berätta mer om detta.

Rekommenderar statiskt flötmete
Olofs bästa gäddminne kommer från Lödde å där han satt och nötte med statiskt flötmete.
– Efter 1 timme så sticker flötet, och efter en dramatisk fight så sluter jag håvgarnet runt den största gädda jag fått hittills, 13720 gr och 115 cm, säger Olof som gärna rekommenderar denna metoden till andra som vill ha stor gädda.
– Är det något ställe du tror det står stor gädda på, ta inte bara några kast. Sätt ut ett bottenmete och vänta ut dem. Belöningen kan bli stor för den som har tålamod. På vintern kan du tillämpa samma teknik, fast med ismetespön.
Olof kommer också att finnas tillgänglig i Sportfiskarnas monter på kryssningens mässa.
Mer om kryssningen
Se kryssningens schema

Maria Ålander