Friluftskläder sprider farliga kemikalier

Greenpeace har tagit snöprover och funnit PFAS på många kända och populära turistmål, som här vid Treriksröset. (Foto: Greenpeace)

Kemikalierna som kallas PFAS sprids över jorden – bland annat via våra friluftskläder. Den larmrapporten kommer från Greenpeace som varit ute på ett flertal globala expeditioner för att mäta förekomsten av PFAS.

PFAS, per- och polyfluorerade kemikalier, används av friluftsindustrin för att göra kläder vatten- och smutsavstötande. Sedan sprids kemikalierna när plaggen tvättas eller helt enkelt av att människor rör sig i naturen. När de väl kommit ut i kretsloppet tar det många år, ibland upp till hundratals, innan de bryts ner. De kan kopplas till skadad reproduktionsförmåga, rubbade hormonsystem och cancer hos människor och djur.
De höga halterna av PFAS fann Greenpeaceexpeditionerna i de schweiziska alperna i Slovakien (Tatrabergen) och i Italien (Apenninerna).
– Det är ironiskt att friluftsindustrin, som marknadsför sig med vackra bilder i orörd miljö, bidrar till att släppa ut kemikalier som kan vara skadliga, säger Therese Jacobson, ekotoxikolog och ansvarig för miljöfrågor på Greenpeace.
En del stora klädföretag som H&M, Puma och Adidas har redan fasat ut kemikalierna ur sin produktion och några tillverkare av friluftsplagg, som till exempel Fjällräven erbjuder i dag kollektioner som är fria från PFAS.

Svenne Andersson