ANNONS

Gäddfabriker för framtiden

ANNONS

Tobias älskar gäddor i alla dess former. Numera är gäddor och andra rovfiskar både hans jobb och hobby. (Foto: M. Söderman)

Tobias älskar gäddor i alla dess former. Numera är gäddor och andra rovfiskar både hans jobb och hobby. (Foto: M. Söderman)

Gädda och abborre är viktiga arter för sportfisket i Sverige. På senare år har bestånden av dessa ”vanliga” fiskar börjat svikta. På Sportfiskemässan i Kista den 21-23 mars, berättar Tobias Fränstam om vad Sportfiskarna gör åt saken.
På många platser längs ostkusten är stora stim av spigg den enda rest som syns av tidigare friska fiskbestånd. På mässans stora scen kommer rovfiskexeperten Tobias Fränstam från Sportfiskarna berätta om varför det har blivit så här och vad man kan göra åt det.
– Bristen på våtmarker är till exempel en orsak till den dåliga reproduktionen av gädda. Genom att återställa våtmarkerna får man en snabb respons på gäddans reproduktion, säger Tobias Fränstam.
På Gotland till exempel, restaurerade Sportfiskarna en myr. Redan första våren, vandrade tiotusen yngel ut i havet.
– Det var så effektivt att nu används ordet ”Gäddfabrik” för denna typ av åtgärd. Så det finns fortfarande stort hopp för rovfiskarna i Östersjön, säger Tobias Fränstam.
Missa inte detta intressanta och viktiga föredrag som äger rum på lördagen klockan 16.00 på Sportfiskemässans stora scen!
Hela scenschemat laddar du hem här.
Maria Ålander

Publicerad: 01 March 2014
Av: Morgan Fihn
ANNONS