Gäddfestival i finväder

Finväder för människor – men inte för gäddor. Massor av deltagare njöt av solen under Gäddfestivalen i Blekinge, men gäddorna var inte riktigt med på noterna.
Förra helgens Gäddfestival i Blekinge samlade rekorddeltagande – igen. Den här gången var det 524 fiskare som gav sig ut i Blekingeskärgården för att försöka fånga den längsta gäddan.
Vädret var strålande och vindarna nästan obefintliga. Inte helt optimalt för gäddfiske alltså och rapporterna visade snart att teorierna stämde. En del smågäddor smällde på, men de stora ville inte exponera sig. Undantaget utgjordes av Marcus Rönbeck från Ronneby som utanför Saxemara lurade en 105-centimetare att bita i ett Mörtblänk.
Söndagen blev inte mycket annorlunda och genomgående rapporterades att det mest var mindre gäddor som fångades.
Slutresultatet blev att Marcus 105-centimetare räckte till seger. Tvåa blev Fredrik Larsson, Sölvesborg med 104 centimeter och trea Marcus Dahlberg, Ronneby 102 centimeter. Storslam för de lokala fiskarna alltså, trots att det fanns gott om tillresta, både från Sverige och andra länder.
Lördagskvällen förgylldes av ett seminarium där Tobias Fränstam från Sportfiskarna och forskaren Olof Engstedt pratade om gäddan livscykel och dess miljökrav. Bland annat tryckte föreläsarna på vikten av översvämmade våtmarker för gäddan reproduktion.
Svenne Andersson

Marcus Rönbeck med den 105 centimeter långa gäddan som gav honom segern i Blekinge Gäddfestival.