Gäddor fredas på Eriksberg

Gäddorna och det fina gäddfisket på Eriksberg ska säkras genom fredning. Här ses Olle Lidesjö med en vacker fisk från Maraviken.

Eriksberg Hotel & Nature Reserve i Blekinge inför en tre veckors fredningsperiod för gäddor under våren 2019. Insatsen görs för att underlätta leken och på sikt säkra ett gäddfiske i toppklass.

Blekingekustens gäddor har det inte lätt och fisketrycket är bitvis hårt. Åtgärder görs för att skydda bestånden och Eriksberg Hotel & Nature Reserve – som tidigare anlagt en ”gäddfabrik” på sina ägor –  väljer att införa en total fredning under veckorna 13-15 nästa år, alltså då gäddleken vanligtvis är som mest intensiv.

”vi vill göra ett statement och prioriterar gäddornas lek för att säkra ett fortsatt fiske i världsklass”

– Det är mitt uppe i vår Primetime, med mängder av gäster som vill komma hit för att fiska gädda. Men vi vill göra ett statement och prioriterar gäddornas lek för att säkra ett fortsatt fiske i världsklass, säger Olle Lidesjö, ansvarig på fiskefrågor på Eriksberg.

Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve, är inne på samma linje och belyser vikten av en långsiktig satsning på den lokala naturmiljön.
– Det här är en del i Eriksbergs viktiga arbete med att långsiktigt förvalta samt utveckla djur- och naturlivet och den biologiska mångfalden, säger han.

Läs mer här.

Hans Hällman