ANNONS

Gigantisk kraftverksdamm orsakar tragedi

ANNONS

I juni 2012 kunde orden "Pare Belo Monte" ses vid byggarbetsplatsen för den gigantiska kraftverksdammen. Orden betyder "Stoppa Belo Monte" och bokstäverna bestod av de 300 inhemska demonstranter som hade ockuperat byggarbetsplatsen. (Foto: Atossa Soltani/ Amazon Watch / Spectral Q)

Världens tredje största damm för vattenkraft byggs nu i Xingufloden, en biflod till Amazonas, Brasilien. Enligt tidningen The International kommer närmare 40 000 människor bli tvingade att flytta. Dessutom kommer oroande rapporter om kraftverkets omfattande produktion av växthusgas.
Ett unikt och ekosystem längs Xingu-floden är hotat. En enorm kraftverksdamm, Belo Monte, håller som bäst på att byggas – men takten har bromsats sedan 2005 då massiva protester och inleddes.
Foskare världen över är övertygade om att kraftverksdammen kommer att leda till oåterkalleliga och ödesdigra konsekvenser för Amazonas unika ekosystem – och de lokala ursprungsbefolkningar som är beroende av floden för överlevnad.

Vattenkraft + växthusgas = sant
Brasilianska regeringen hävdar enligt The International att Belo Monte är ett ”grönt projekt”, men oberoende forskare ger en helt annan bild. Projektet kräver förstörelse av mer än 1300 kvadratkilometer av floder och regnskog i en av världens mest varierade och känsliga ekosystem.
En rapport från International Rivers hävdar att vegetationen som förstörs tillsammans med översvämmad landmark släpper stora mängder metan, en växthusgas 25 procent mer potent per ton än koldioxid.
World Environment Magazine citerar en rapport från forskare vid Brasiliens nationella institut för rymdforskning som uppskattar att världens 52 000 största dammar producerar 104 miljoner ton metan per år, ungefär fyra procent av den totala människan orsakade utsläpp.
Notan för byggnationen lär enligt BBC landa på 22,5 miljarder dollar.
Läs mer här.
Vill du stödja kampen mot byggnationen? Klicka här och skriv på namninsamlingen.
Morgan Fihn

Publicerad: 23 March 2013
Av: Morgan Fihn
ANNONS