ANNONS

Girjas sameby släpper fiskekort – men bara dessa får köpa

Bara människor bosatta i Norrbotten får lösa fiskekort inom Girjas sameby. Foto: Anders Lundin
ANNONS

Nu kommer beskedet som många väntat på. Girjas sameby har nämligen bestämt sig för att sälja fiskekort inom sitt område – och även bestämt vilka som får köpa dem.

Det var samebyns ordförande Matti Blind-Berg som under måndagen meddelade att det går att lösa fiskekort inom samebyn, drygt två månader efter att Högsta Domstolen gav dem rätt att förvalta fisket inom det aktuella området.

De meddelade också att många inte kommer att få möjlighet att fiska på deras område, eftersom det bara är människor bosatta i Norrbotten som får lösa kort från och med nu.

– Vi har från första början i processen gått ut med att lokalbefolkningen ska komma ut i naturen, och att vi inte vill stänga någon ute. Däremot vill vi att det ska vara ett hållbart nyttjande av jakt och fiskandet, något som vi har känt har missbrukats under den senaste tiden, säger Matti Blind-Berg till tidningen NSD.

Anledningen till att de inte gått ut med reglerna förrän nu är att det varit en del tekniska problem att lösa.

– Det skiljer sig egentligen inte så mycket från när Länsstyrelsen höll i fiskekorten. Vi har gjort en lite annan områdesfördelning i likhet med den som vi har för jaktkortet. Vi får se hur den blir och om vi kommer att behöva göra en annan fördelning i framtiden, säger Matti Blind-Berg och understryker att det inte heller blir någon skillnad när på året man får fiska.

Läs mer om Girjas-domen:

Dom i dag: Girjas sameby vinner striden om fjällfisket

 

 

Publicerad: 17 March 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS