Glad påsk önskar Fiskejournalen

Påsken infaller under en fantastisk tid på året när hela fiskesäsongen ligger framför oss. I norr är pimpelfisket som bäst och i syd väntar havsöring vid kusten och abborre och gädda i öppet vatten. För de som älskar mete finns hungrig vitfisk i mängd.

Sverige är ett makalöst land att vara sportfiskare i. Bredden på sportfisket och tillgången på vatten är enorm. Våren är gäddans och havsöringens tid i syd och pimpelfiskarnas absoluta högtid i norr. På många platser i Norrland är påsk också en tid då man arrangerar mer eller mindre seriösa pimpeltävlingar. Själv brukar jag fiska sik i Jämtland till påsk. Att ligga på en renfäll och se en 3 kilos sik simma runt mormyskan en knapp meter under isen slår det mesta man kan uppleva i fiskeväg tycker jag. För alla Västkustens havsöringälskare, och de är många, är annandag påsk i år årets viktigaste dag. Då är det 1 april och havsöringen blir åter lovlig. Första dagarna på säsongen drar tiotusentals sportfiskare ut på jakt efter kustens silver.

Den allt mer växande skaran av abborrentusiaster lägger in en extra växel för att puts sina personbästa. Vill man fånga en riktigt stor abborre ska man göra det nu innan leken när fiskarna är extra tunga. Men ta det varligt! Dessa abborrmadammer är viktiga för återväxten och bör hanteras ytterst försiktigt.

Påsk betyder också fisk på bordet. Den odlade laxen skippar naturligtvis varje seriös sportfiskare, men det finns ju så mycket annan god fisk! Sillen är en fantastisk matfisk och vår inlagda sill lär höra till de bästa i världen. Själv fångade jag sill får isen i januari som nu ska bli inläggningar. Annars finns det utmärkt sill på burk i mataffären. De bästa inläggningarna brukar komma från Klädesholmen och årets sill är kryddad med timjan och tranbär. Visst låter det gott?

Publicerad: 15 dagar sedan
Av: Anders Nicander

Intressanta fiskeprylar från vår butik: