Gott om hållbar tonfisk i både hav och butik

Det är skillnad på tonfisk och tonfisk. Den blåfenade tonfisken är akut hotad och förekommer inte i någon MSC-märkt produkt. Foto: Tom Puchner/CC-NC-ND-2.0

Drygt hälften av tonfiskbestånden tycks må bra, visar en ny rapport. Samtidigt ökar det MSC-certifierade tonfisket kraftigt.   

Flera bestånd av tonfisk är i dag akut hotade. Den blåfenade tonfisken har fiskats så hårt att den rent av riskerar utrotning. Men det finns starka bestånd som klarar hållbara uttag för konsumtion. I en ny rapport framkommer det att 52 procent av de globala tonfiskbestånden mår bra, 17 procent står och väger och 31 procent är överfiskade. Om fisket bedrivs på välmående bestånd och all övrig hantering uppfyller kraven som MSC ställer så kan fisket certifieras och produkten märkas. I dagsläget är 16 procent av den globala fångsten av tonfisk MSC-certifierad, och fisket bedrivs på arterna bonito, långfenad tonfisk och gulfenad tonfisk. Konsumenternas intresse att köpa hållbar tonfisk är stigande och sedan 2014 har utbudet av MSC-märkt tonfisk femdubblats och utgör idag 22 procent av all tonfisk på burk. – Konsumenternas efterfrågan på MSC-märkt tonfisk är ett lysande exempel på hur konsumentmakt, i kombination med miljöengagerade företag, verkligen kan göra skillnad under ytan, säger Sofia Nordlund, marknadsansvarig för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

Läs mer här.

Läs här om Orkla Foods Sveriges spårbara och MSC-märkta tonfisk.

Hans Hällman