Gustafs megafisk mitt i Karlstad – nära svenska rekordet

13-årige Gustaf Alström fick en drömfisk som platsar på Fiskejournalens topplista 2021. Foto: Privat

Aspen dyker ibland upp som en bonusfångst i mellersta delarna i landet. 13-årige Gustaf Alström tillhör de lyckliga som lyckats lura upp ett exemplar. Men det var inte vilket exemplar som helst – utan bara något kilo från det svenska rekordet.

Gustaf Alströms mäktiga fångst blev en stor snackis på fiskeforum i helgen. Det är sannerligen en imponerande fisk som han fångade i Klarälven, och gratulationerna har strömmat in.

Pappa Rickard berättar om fångsten:
– Vi fiskade mitt i Karlstad, det var en höstig och ganska vindstilla dag. Gustaf använde ett crankbait, och han kämpade med fisken cirka 10 minuter. Vi mätte den inte men hade med en enkel fiskevåg som visade cirka 7 kilo.

Det ska tilläggas att aspen bör hanteras extra varsamt, eftersom arten räknas som ”nära hotad” i ArtDatabankens rödlistningsbedömning. Efter fotografering och vägning så blev det hemfärd för den.
– Fisken simmade iväg lite omtöcknad, men i god vigör, hälsar Rickard Alström.

Det svenska sportfiskerekordet på asp lyder från 2013. Det var Anna Tainio som fångade ett exemplar i Mälaren på 8 030 gram. Här på sportfiskarnas hemsida kan ni läsa mer om asp och artens status.

Publicerad: 13 September 2021
Av: Anders Lundin