Gymnasieklass skötte fiskehotell

Gymnasieeleverna Filip Dorsén, till höger,  och Mats Svanberg, i mitten, guidar och instruerar en av gästerna.


Gymnasieeleverna Filip Dorsén, till höger, och Mats Svanberg, i mitten, guidar och instruerar en av gästerna.

I helgen checkade ett gäng fisketurister in på Långbergets hotell i Sysslebäck. Matlagning, guidning och hotellservice sköttes helt av Sportfiskeakademins gymnasietreor. Och det var nöjda kunder som checkade ut!
På Forshagaakademin finns både Sportfiskegymnasium och en Fiske- och jaktguideutbildning på Yrkeshögskolenivå. Normalt sett är det yrkeshögskoleeleverna som får chansen att driva ett sportfiskehotell och guida harrfiske en vecka under hösten. Men i år blev det ett glapp i YH-utbildningen och helgen skulle utgå. Då klev gymnasietreorna fram och menade att de kunde klara det.
– Vi var lite tveksamma till en början, säger Cornelis Hollestein, lärare på Forshagaakademin.
– Samtidigt visste jag att det här är en väldigt bra klass med god sammanhållning, så vi bestämde oss för att köra.

Gourmetmat och proffsguidning
Paella och jambalaya lagade på öppen eld värmde gott i magen under fisket. På kvällen serverades trerätters middagar som hade platsat på vilken fin krog som helst. Eller vad sägs om mandelbakad torskrygg och vildand med rödvinssås?
Många av eleverna band specialflugor på gästernas önskemål.
Dessutom börjar Klarälven uppe vid Sysslebäck, där Forshagaakademins personal varit involverad i fiskevården under många år, att leverera allt större harr. Det kom upp ett antal fiskar över 45 centimeter. Och trots regn och rusk, blev det också torrflugefiske.
Framtiden ser god ut för sportfiskesverige. En hel generation med duktiga och serviceinriktade guider är på väg ut på marknaden.
Mer om Forshagaakademin
Maria Ålander